すっかり気温が下がり、冬らしい気候になりましたね。寒い日が続いても、子どもたちは元気!好奇心旺盛な子どもたちは、目をキラキラさせながら、毎日保育園に登園してきてくれています。
本格的な冬の訪れる少し前、HOPPA世田谷経堂では箱根に遠足へ行きましたよ。
今回のブログでは、HOPPA世田谷経堂箱根遠足の様子をダニー先生がお届けします!
With the success of our last School Field Trip to Kawagoe at the start of the year, we thought we’d get our winter hats and jackets out and head out on another adventure in November!
This time we took many trains to get to our final destination Kazamasturi station in the wonderful Hakone! After gathering at the station bright and early, we got into our groups with our designated teacher and took the all familiar Odakyu line from Kyodo – Machida. The children realized there was not enough seats for everyone so they carefully stuck with their teacher for safety, but standing gave them a wonderful opportunity to look out the window and see all the wonderful sights.
When we arrived at Machida we changed to the wonderful Romance Car which took us all the way to Odawara, along the way we could see out of the very big windows yet again.
今回の遠足では、箱根にある風祭駅まで電車に乗って行きました!園の前を走るお馴染みの小田急線に乗り、経堂駅から出発です。
少し混んでいる朝の電車。最初は「全員が座れないね」と、小声でお話していた子どもたちでしたが、立っていることで、窓から見える景色を楽しむことができると気が付くと、とたんにニコニコ♪景色を楽しみながら、電車にゆられていきます。
町田駅からはロマンスカーに乗り換え、小田原に出発。ロマンスカーの大きな窓からも、景色を楽しみましたよ。
“What can you see?” asked Danny Sensei
“I can see a big mountain” replied the children!
「何が見える?」ダニー先生がきくと・・・
「大きな山が見える!」と、答える子どもたちでした。
When we finally arrived in Odawara, we took our final train on the Hakone-Tozantetsudo Line which took us to our final destination in Hakone (Kazamatsuri).
When we departed the station, we headed straight to our cooking lesson at a Kamaboko Museum, where we got to try and make our very own Chikuwa after watching a professional show us how.
We Squished, Squeezed and Rolled our ingredients until we all made our very own sticks of Chikuwa before finally placing them on a special oven to cook to nice golden brown color.
小田原に着いてから箱根・東山鉄道に乗り替え、箱根の最終目的地の風祭駅に行きました。
今回の目的地はかまぼこ博物館!かまぼこ博物館の料理教室に行き、お手本を見ながら、自分たちでもちくわを作りましたよ。
材料をつぶして、絞り、圧延して・・・
最後に特別なオーブンに入れて、黄金色に仕上げました。
Whilst we was waiting for our Chikuwa to finish cooking, we headed to lunch at a luxurious restaurant next door, where we all got to eat some delicious foods such as Fried Potatoes, Shrimp and Chicken, Tamagoyaki, Hamburger, Salad and of course some fresh locally produced Kamaboko, finally to satify our sweet tooth, we had a mouthwatering desert of sponge cake and fruit salad!
ちくわが焼きあがるのを待っている間に、隣のレストランへ昼食に行きました。
そこでは、フライドポテト、エビ、チキン、玉子焼き、ハンバーガー、サラダなどの美味しい料理を食べました♪その他にも、地元産のカマボコ、スポンジケーキとフルーツサラダのおいしいデザートも食べましたよ 😉
After our tummies were nice and full and our bodies were heated up from the nice warm tea, we headed back to the nearby museum and explored all the floors where we took a look at all the wonderful art and foods, as well playing in the children’s super fun play zone!
After we burned off all our energy, we went to collect our freshly made Chikuwa before heading back home on the Romance Car and relaxed in the super comfy chairs after a long fun filled day in Hakone, bringing back many new memories and stories to tell all our friends and family about back home!
昼食のあと、博物館に戻り、アートと食べ物を楽しみました。それだけでなく、子ども用のプレイゾーンでも、元気いっぱいに楽しみました✨
箱根での楽しい一日を過ごし、自分たちで作った出来立てのちくわをお土産に、ロマンスカーに乗って帰途につきました。
子どもたちにとって、たくさんの良い思い出ができたことでしょう。お家に帰って、家族にお話しするのを楽しみにしている子もいました♪
What an exciting trip, we can’t wait for the next adventure here at HOPPA Setagaya, Kyodo! Thank you everyone, Danny Sensei.
みんなで楽しんだ遠足!次の遠足も、とても楽しみです!
HOPPA世田谷経堂では、園内だけでなく、遠足などの郊外学習を通して、子どもたちが様々な体験をする機会を大切にしています。好奇心旺盛な子どもたちが、目を輝かせながら参加することのできる活動を、今後も行っていきたいと思います。
今回は、HOPPA世田谷経堂の箱根遠足の様子をご紹介しました。
次回もどうぞお楽しみに✨